Dnes si kresťania pripomínajú ustanovenie Sviatosti oltárnej a kňazstva

05.04.2012 Celý región

Bratislava 5. apríla (TASR) - Pamiatku poslednej večere Ježiša s učeníkmi a ustanovenie Sviatosti oltárnej si kresťania pripomínajú dnes počas bohoslužieb v neskorších poobedňajších a večerných hodinách.

Predpoludním sa konali v katedrálnych chrámoch po celom Slovensku omše svätenia olejov známe pod názvom Missa chrismatis, na ktorých sa stretli biskupi s kňazmi svojich diecéz. Pripomenuli si ustanovenie sviatosti kňazstva, posvätili oleje, ktoré sa používajú pri krste, birmovaní, vysvätení kňazov či udelení sviatosti pomazania chorým a kňazi obnovili svoje kňazské sľuby. V Nitre, v Katedrále sv. Emeráma, bol hlavným celebrantom omše svätenia olejov apoštolský nuncius na Slovensku Mons. Mario Giordana.

Vo štvrtok večer slávil Ježiš poslednú večeru so svojimi učeníkmi. V tento večer ustanovil sviatosť kňazstva a Eucharistie, resp. premenil chlieb a víno na svoje telo a krv. Súčasne odovzdal apoštolom kňazskú moc so slovami -"Toto robte na moju pamiatku". Túto udalosť si veriaci spolu s kňazmi alebo biskupmi pripomenuli dnes večernými sv. omšami.

Večerné omše na Zelený štvrtok sú známe aj obradom umývania nôh dvanástim mužom, ako to robil Kristus vo Večeradle apoštolom. Tento deň dostal pomenovanie pravdepodobne podľa zelene v Getsemanskej záhrade, kde sa Ježiš po večeri modlil pred svojím zatknutím vojakmi. Apoštoli od únavy zaspali a Ježiš zostáva celkom sám, opustený. Túto skutočnosť symbolizuje nielen otvorený prázdny svätostánok, zhasnuté večné svetlo pred ním, ale aj obnažovanie oltárov a odnášanie všetkých vecí z nich.

V katolíckej cirkvi sa na Zelený štvrtok večer začína Veľkonočné trojdnie. Vo štvrtok prestávajú zvoniť zvony ako znak spoluúčasti s utrpením Krista a namiesto nich sa na mnohých miestach používajú rapkáče. Zvuk zvonov sa opäť ozve až na slávnostnú Glóriu počas vigílie vzkriesenia na Bielu sobotu večer.

Druhým dňom Veľkonočného trojdnia je Veľký piatok, keď si kresťania pripomínajú utrpenie a smrť Ježiša na kríži a tretím je Biela sobota, keď katolíci večer po súmraku slávia Veľkonočnú vigíliu Pánovho zmŕtvychvstania.
 

Vyberte región